Bekkenoefentherapie

In onze praktijk werkt een geregistreerd Bekkenoefentherapeut, gespecialiseerd in het behandelen van bekkenklachten. Hierbij kunt u o.a. denken aan bekkenpijn rondom de zwangerschap, incontinentie, verzakkingen van baarmoeder of blaas of een overbelasting van het bekken door verkeerd bewegen.

Klik op onderstaand plaatje voor een gesprek met collega bekkenoefentherapeut Anja van den Hout over wat bekkenoefentherapie kan betekenen. Patiëntes Evelien en Masja vertellen hun persoonlijke verhaal en de reden waarom iedereen die zwanger is naar een bekkenoefentherapeut zou moeten gaan.

Bekkenpijn rondom zwangerschap

Uit recent onderzoek blijkt dat ongeveer de helft van de zwangere vrouwen enige mate last heeft van pijn onderin de rug en/of rond het bekken.
Tijdens de zwangerschap, de bevalling en de periode na de bevalling verandert er veel in je leven. Mede door deze veranderingen kan er pijn ontstaan in de lage rug, het stuitje, de liezen, het schaambeen en/of de zijkant van de bovenbenen.
De pijn begint vaak na (te) lang in dezelfde houding staan of zitten of na (te) zware lichamelijke inspanning. Ook bewegingen zoals het omdraaien in bed, traplopen, uit de auto stappen of opstaan uit een stoel kunnen pijnlijk zijn.
Om bekkenpijn tijdens en na de zwangerschap te verminderen is het belangrijk dat je luistert naar je lichaam en de dagelijkse activiteiten zo goed mogelijk aanpast. Wij kunnen daarbij helpen. We leren je efficiënt bewegen en de juiste spieren aan te spannen, waardoor het bekken minder belast wordt. Er wordt veel aandacht besteed aan o.a. streven naar pijnvermindering, bevorderen van de stabiliteit, evenwicht leren tussen belasting en belastbaarheid, het aanleren van een goede houding en het geven van adviezen voor dagelijkse bezigheden.
Ook na de bevalling kan behandeling zeer zinvol zijn. Er wordt dan gewerkt aan houdingscorrecties en het geven van adviezen m.b.t. het verzorgen van de baby, opbouwen van kracht en coördinatie van de spieren rondom het bekken en het vergroten van de algehele conditie en belastbaarheid.

 

Bekkenbodemklachten

Bekkenbodemklachten komen vaker voor dan men denkt. Naar schatting 800.000 ouder dan 5 jaar in Nederland hebben enige vorm van urine-incontinentie. Dit kan verschillende oorzaken hebben, maar vaak speelt het niet goed functioneren van de bekkenbodem een rol.
Er zijn twee vormen van urine-incontinentie. Bij stress-incontentie is er sprake van urineverlies bij drukverhogende momenten als hoesten, niezen, lachen en springen. Bij urge-incontinentie moet iemand vaak plassen, heeft plotseling urineverlies en kan urine moeilijk ophouden. Ook een combinatie van beide vormen komt vaak voor.
Bij het niet goed functioneren van de bekkenbodem kan er een verzakking van de blaas, de baarmoeder, de vagina of de endeldarm ontstaan. Naast een operatie of het plaatsen van ring kan het trainen van de bekkenbodemspieren een (deel van de) oplossing zijn.
De bekkenbodem kan te gespannen zijn, wat tot buik- en/of rugklachten kan leiden. Ook hierbij kan incontinentie optreden.
De therapie richt zich op het trainen van de bekkenbodem in kracht en uithoudingsvermogen. Een goede balans tussen aanspannen en ontspannen is daarbij erg belangrijk. Ook het toilet- en drinkgedrag wordt besproken. Voor het goed functioneren van de bekkenbodem is een goede, actieve houding erg belangrijk. Een optimaal houding- en bewegingspatroon zal worden aangeleerd.

Meld u direct aan bij Oefentherapie Cesar De Lint

U kunt zich via onderstaande knop direct aanmelden voor therapie bij Oefentherapie Cesar De Lint. Daarnaast kunt u zich inschrijven voor de verschillende cursussen in groepsverband.
Aanmelden