Psychosomatische oefentherapie bij volwassenen

We leven in een stresscultuur en lijden steeds meer aan stressklachten. Snelle en ingrijpende veranderingen door reorganisaties, baanonzekerheid en de informatiestroom vergen aanpassing en energie.
We leven veel vanuit ons hoofd en zijn vergeten dat we een lichaam, gevoel en intuïtie hebben. Draaglast en draagkracht raken uit balans en ons draagvlak wankelt. We functioneren voortdurend in de stressmodus, ons lichaam is offline geworden en betaalt de prijs via stressgerelateerde klachten, als spanningshoofdpijn, hyperventilatie, angstaanvallen, Cans, overspannenheid, burn-out, uitputting, depressie en ziekteverzuim.
Deze klachten vallen vaak tussen wal en schip: alleen psychologische of alleen paramedische hulp biedt dikwijls onvoldoende oplossing.
De psychosomatische oefentherapie biedt deze combinatie wel in de vorm van een integrale en daarmee effectieve behandelmethodiek.
De belangrijkste ingang is het lichaam, we werken met therapeutisch lichaamswerk gecombineerd met gesprekstechnieken bijvoorbeeld vanuit de RET en NLP. We hebben veel overleg met psychologen en huisartsen en bedrijfsartsen en werken ook zonodig multidisciplinair
Therapeutisch lichaamswerk zijn: ontspanningstechnieken, ademtherapie, ervarings- en bewustzijn-oefeningen, expressieoefeningen, oefeningen uit de bioenergetica en uit de haptonomie en Mindfulness.

 

Uniek van deze psychosomatische aanpak is het therapeutische lichaamswerk waardoor de patiënt beter leert voelen, zich beter leert ontspannen en zich meer bewust wordt van lichamelijke (stress)signalen en van de emoties die daaraan verbonden zijn. Door dieper te ontspannen komt men dichter bij zichzelf, bij het voelen van emoties en bij het leren voelen van grenzen. En ga je ook meer voelen en ervaren waar je kracht zit.
Verbinding met het bewustzijn van het eigen lichaam- en gevoelssignalen is onontbeerlijk voor stressmanagement.

De aanpak van de PSOT is bruikbaar en effectief bij matig gecompliceerde stressproblematiek en voor de meeste patiënten. Bij zwaar gecompliceerde stressproblematiek kan de PSOT zonodig samenwerken met een psycholoog, psychotherapeut of psychiater.
Bij de intake hanteert de PSOT – naast de pluis/niet pluis onderscheiding- zonodig ook de screening en klachtenvragenlijsten om klachten in te schatten. De 4 DKL-vragenlijst is een van de belangrijkste lijsten om voor de mate van distress, depressie, angst en somatisatie.

In onze praktijk is Iris Haubrich geregistreerd Psychosomatisch oefentherapeut.

Meld u direct aan bij Oefentherapie Cesar De Lint

U kunt zich via onderstaande knop direct aanmelden voor therapie bij Oefentherapie Cesar De Lint. Daarnaast kunt u zich inschrijven voor de verschillende cursussen in groepsverband.
Aanmelden